De Nederlandse dance scene

We tellen begin jaren ’90 met de glorieuze 80’s nog vers in de gedachtes van vele feestgangers. Een nieuwe generatie die net te jong is om deze jaren echt goed meegemaakt te hebben, besluit om het wat digitaler aan te pakken. Uit juist deze groep is een stroming gekomen die nog voor een hele lange tijd op het toneel aanwezig is, vanwege het ongelooflijke succes van het (ons) Nederlands muzikaal talent.

 

met de Engelse eerste “rave”, die meer op bigbeat leek, besloten een aantal Nederlandse DJ’s een wat meer ruigere feestvariant op tafel te leggen. Dit is wat uiteindelijk de happy hardcore is geworden.

Niet alleen de bekende DJ’s als Lownoise & Theo zijn hierin gedoken, maar binnen 2 jaar zijn er zoveel eendagsvliegen geweest dat zo’n beetje deze hele stroming er uit bestond, met een aantal uitzonderingen als The Party Animals, Flamman & Abraxas en Darkraver, waar laatste weer terug is gegaan naar hardcore, wat vele ook wel de serieuze kant van de Happy H

ardcore genoemd.

Vele kaalgeschoren hoofden, staarten met de Nederlandse vlaggen en de opkomst van de Australian trainingspakken waren te zien op de zogenaamde gabberfeesten en er werd veel verboden middelen gebruikt om maar heel de nacht door te feesten.

Deze stijl is ook weer rustiger geworden en uiteindelijk uitgeblust, want men groeit door in het leven. De muziek is minder aanstootgevend geworden en het aantal DJ’s is ook weer terug getrokken naar de vaste selectie bekende DJ’s en producers. Voor veel mensen van mijn leeftijd (39) is het nog steeds de leukste tijd van hun leven geweest, voordat we aan de vrouw/man en kinderen begonnen.

Een van de uitgevers uit die tijd van zowel de Hardcore als de Happy hardcore, was ID&T. Een boekingsbureau waar vele feesten onder werden georganiseerd. Na de “val”van deze muziekstroming is ID&T een naamsverandering ondergaan naar ID&T Radio, wat nog volledig de focus had op het verslaan van eerder door hun georganiseerde en andere dance feesten. De nadruk lag niet meer op de hardere variant, maar nu op alle dance.

Steeds meer Nederlandse DJ’s werden gevonden en kregen een kans via dit radio station hun kunsten te laten hor

en en mede door het oude ID&T radio, zijn er zoveel prominente DJ’s, producers en artiesten uit deze scene van Nederlandse bodem. We kunnen dan ook gerust spreken dat de Nederlandse dance industrie een groot deel van de totale Dance industrie omvat.

Uiteindelijk is ID&T radio weer een naamsverandering ondergaan en opereert nu onder SLAM FM en nog steeds is het “The place to go” als je alles wilt weten over dance in het algemeen en het luisteren naar goede en populaire house platen.

Het radio station is te vinden onder Slam FM en heeft een ruime keuze aan sub stations, dus voor iedereen wel wat naar zijn of haar smaak. Persoonlijk kan ik zaterdags in de avond aanraden voor de lekkere techno van The Boom Room, van 20.00 tot 0.00.

Verstand op 0 en verantwoordelijk feesten, want daar draait het om in de Nederlandse dance scene, van Ibiza tot Eindhoven.