Fairy metal, ook wel Nedergoth genaamd.

Ooit van gehoord, “fairy metal”? Wellicht niet, maar als ik een band als Within Temptation noem, is iedereen meteen al tracks aan het opzoeken van één van Nederlands succesvolste metal bands en ik verwacht dat samen met de Nederlandse DJ’s en producers, dit Nederlands grootste muzikale export product is.

De muziek bestaat uit snoeiharde gitaren, voor het leken oor donker gebrul wat je grunten noemt, en een beeldschone in het goth geklede zangeres die hogere tonen haalt dan menig opera zangeres.

 

De bijbehorende klederdracht, die bestaat uit lange zwarte, soms met kant beklede jurken voor de vrouwen tot lange leren jassen, hoge schoenen of laarzen en kanten blouses voor heren. De meeste mannen zowel als vrouwen hebben lang haar, maar alleen de mannen hebben lange sikken en baarden als extra accessoire. Dit zorgt ervoor dat aan deze muziekstijl ook wel de naam Nedergoth wordt gehangen.

Hoe je het ook wilt noemen, niemand zal tegenspreken dat ondanks het harde gitaarwerk, het een enorm melodisch geheel blijft en zeker niet onaardig is om aan te horen. Dit zegt heel wat, omdat ik echt een voorstander ben van digitale muziek. De optredens zijn ook fabelachtig goed te noemen, want buiten het betere gitaarwerk van deze stroming is het ook allemaal heel theatraal, wat buiten de moshpit activiteiten om, ook nog oogstrelend kan zijn. Natuurlijk is het wel afhankelijk van het budget van een band, maar nooit is er niks te doen op het podium.

Een hele stijl hangt niet alleen van Within Temptation af en al snel volgde na het succes van deze band, meer bands die eenzelfde soort muziek wilde maken. Asrai en After Forever daarvan zijn de bekendste, waar Asrai nog steeds zijn ding doet in Nederland en daarbuiten.

 

Geen enkele band heeft de populariteit gehaald van Within Temptation en tot op heden zijn deze heren en dames een goed gedraaide act op metal aangelegenheden. Het is ook een van de enige Nederlandse metal bands die het in de hitlijsten hebben gehaald, zelfs een aantal keer.

Ik, als ambient, goa, Techno en drum ‘n bass liefhebber kan dan ook ten zeerste aanraden deze metal stijl eens te beluisteren. Puur omdat het eens iets anders is en van out of the box denken/luisteren is nog nooit iemand doodgegaan. Geen idee waar je moet beginnen? Kijk eens in deze zoekopdracht en ga er maar eens lekker voor zitten.