Leven met muziek

Muziek bestaat al net zolang als de mensheid en komt in alle culturen voor. Voor alle gelegenheden en doelgroepen zijn er verschillende muzieksoorten. Er zijn mensen die de hele dag naar muziek luisteren. Sommige fans kennen alle teksten van hun idool uit hun hoofd en blijven op de hoogte van alles wat er gebeurd in de muziekwereld. Anderen luisteren misschien alleen in de auto naar de radio, maar geen enkel leven is helemaal muziekloos. Muziek heeft talrijke functies in ons bestaan.

Sociale functie van muziek

Samen luisteren naar muziek en samen zingen geeft een gevoel van samenhorigheid. Het gebeurt dan ook zelden dat er tijdens een muziek concert een heftige knokpartij ontstaat. Mensen komen er allemaal om te genieten van hun favoriete band en dit heeft duidelijk invloed op de sfeer.

Op muziek wordt gedanst en dansen doet men over het algemeen samen. Op de dansvloer ontspant het lichaam en de geest. In het weekend trekken veel mensen hun gemakkelijke schoenen aan om naar een dansgelegenheid te gaan. In Nederland leerde men vroeger de klassieke dansen. Nu is het mogelijk om dansstijlen van de hele wereld te leren. Uitgaansgelegenheden zijn de plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten.

Therapeutische functie van muziek

Het heeft een helende werking omdat het emoties losmaakt. Gevoelige teksten waarin iemand zichzelf herkent, kunnen helpen bij de verwerking van dramatische gebeurtenissen. En een vrolijke tekst kan ervoor zorgen dat de luisteraar zijn problemen even vergeet.

Wanneer er iemand overlijdt, speelt muziek vaak ook een grote rol. Dit kan een kerkkoor zijn maar steeds meer zoeken mensen speciale muziek uit voor het definitieve afscheid. Er wordt dan gekozen voor muziek die kenmerkend is voor het leven van de overledene. Nabestaande putten troost uit deze muziek tijdens het rouwproces.

In de westerse wereld worden er tegenwoordig veel spirituele lessen gegeven om dichter bij de kern van het bestaan te komen zoals yoga en tai shi cursussen. Voor deze lessen wordt veelvuldig muziek gebruikt die uit diverse culturen afkomstig is. Het ritme van de muziek maakt het eenvoudiger om de bewegingen uit te voeren.

Sportieve functie van muziek

Bewegen is voor iedereen gezond. Bewegen op muziek maakt sporten leuker. Door de snelheid van de muziek wordt het lichaam opgezweept om door te gaan. Bij aquajogging wordt er gebruik gemaakt van muziek met een snel ritme. Ook gewone joggers lopen vaak met een oortelefoon in hun oren. De muziek helpt om hogere prestaties te leveren.

Bespelen van een muziekinstrument

Er zijn mensen die elk instrument dat ze aanraken kunnen bespelen.

Niet iedereen heeft echter van nature een perfect ritmegevoel. Het leren bespelen van een muziekinstrument kan daardoor een langdurig proces worden. Jonge mensen leren gemakkelijker nieuwe dingen. Omdat de positieve werking van muziek steeds meer erkend wordt, besteden scholen hier meer aandacht aan. Muziek is immers niet meer weg te denken uit onze samenleving.