klassieke muziek en de invloed in de hedendaagse muziek

Klassieke muziek… Lekker als je even weg wilt dromen, een heerlijk romantisch diner met de partner hebt, of gewoon als achtergrond voor in de kamer. Er is niks waar deze muziekstijl – we mogen het geen stroming noemen- niet bij past.

Ikzelf ben er geen groot fan van, want ik luister liever naar digitale muziek. Lekkere drum ‘n bass is voor mij een betere tijdsbesteding, maar ook in huize Weltevree staat de klassieke muziek aan met bijvoorbeeld het kerst diner.

Ondanks mijn smaak ben ik ervan overtuigt dat het ooit een vorm van rust was. Maar ook op de dansvloer van die tijd kreeg een artiest met een mooi en goed ingespeeld orkest de dansvloer vol, maar wat was het nu precies dat het zo lang is meegegaan en waarom is er nog invloed van te horen in de moderne muziek, terwijl bijvoorbeeld de rock and roll niet heel duidelijk meer hoorbaar is?

Dit komt omdat in die tijd de akkoorden, wat uiteindelijk de gouden standaard en de dragende kracht van de hedendaagse popmuziek, toen uit voort gekomen zijn, want zo oud is onze muziek al.

Niet alleen de akkoorden zijn uit die tijd, maar ook de manier zoals de muziek tot op voor kort geschreven werd, stamt uit die tijd. Bladmuziek wordt in alle muziekscholen nog aan de jongeren geleerd en zoals te verwachten worden sommige hiervan ook een populaire artiest, wat die kennis van vroeger dan weer meeneemt naar hun eigen interpretatie van muzikaal succes.

Het is leuk, maar zonder dat je het weet, zit je gewoon naar Bach en Beethoven te luisteren, niet alleen maar met kerst of tijdens een lekkere maaltijd met de partners.