Flamenco: uitbundige muziek uit zuid-Spanje

Flamenco is een Spaanse muziektraditie die ontstaan is in de tweede helft van de 19e eeuw. Het muziekgenre komt oorspronkelijk uit Zuid-Spanje, met name uit de regio Andalusië. Flamenco kenmerkt zich door sterke ritmes en een uitbundige stijl. De Gipsy Kings, een band die voornamelijk rumba flamenco ten gehore brengt, heeft dit muziekgenre enigszins populair weten te maken: het nummer ‘Bamboléo’ uit 1987 is nog steeds regelmatig te beluisteren op Sky Radio en wordt door velen enthousiast meegezongen.

De culturele ontwikkelingen die de Zuid-Spaanse regio in de afgelopen eeuwen heeft ondergaan hebben zowel de flamencomuziek als de flamencodans enorm beïnvloed. Zo horen we bijvoorbeeld Arabische invloeden uit Noord-Afrika in de muziek terug, maar ook invloeden van de rondtrekkende zigeuners (gitano’s) zijn sterk vertegenwoordigd in de flamenco.

Flamenco kenmerkt zich door een hoge mate aan uitbundigheid. De flamencodans – de bijbehorende extravagante flamencojurken meegerekend – maakt de performance extra flamboyant, zoals de elegante telefoon hoesjes een extra dimensie weten te geven aan de smartphones van tegenwoordig.

Flamencomuziek is gebaseerd op de cante flamenco – de prachtige flamencozang – die meestal begeleid wordt door een flamencogitaar: een iets kleinere uitvoering van de Spaanse (akoestische) gitaar, die de flamencomuziek de typische sterke ritmes, felheid en kracht geeft.