Invloed van hiphop muziek bij jongeren

Hiphop muziek is heel bekend onder jongeren. Logisch ook, de beats en de ritmes geven vaak motivatie en inspiratie aan de jonge creatieve breinen. Wat voor invloed heeft muziek eigenlijk op jonge mensen? Verandert het iets aan hun gedrag en/of denkwijze?

Ontstaan uit een culturele motivatie in de jaren ’70, is hiphop ondertussen een bekende muziekstijl geworden. De muziekstroming ontstond in de Verenigde Staten in de bekende buurt ‘The Bronx’ onder de Afro-Amerikanen. Hiphop staat ook bekend als rapmuziek, alhoewel we toch ook daarin ondertussen een onderscheid kunnen vinden.

Afhankelijk van hoeveel er naar deze muziekstijl geluisterd wordt, is het natuurlijk mogelijk dat jongeren maar natuurlijk ook volwassenen worden beïnvloedt. Vooral de muziekteksten en de betekenis ervan hebben veel invloed, omdat er vaak bepaalde ideeën en gedachten worden overgebracht via muziek.

Jongeren zijn nog op zoek naar een wijze hoe ze in het leven willen staan. Bijvoorbeeld de manier waarop ze zich kleden, hoe ze over bepaalde dingen denken, welke idealen ze willen volgen, enzovoorts. Natuurlijk hebben alle muziekgenres wel een bepaalde mate van betekenis die ze overdragen in hun tekst of manier van compositie, maar hiphop is o.a. een van de muziekstijlen die de meest uitgesproken invloed uitoefent.

De algehele boodschap van vrijheid en respect komt vaak naar voren, hoewel soms ook het beeld van onverschilligheid naar voren komt. Hiphop is een mooie muziekstijl die echt waarden kan verspreiden en jongeren kan aanmoedigen te gaan voor hun doelen.

Wat vaak opvalt in videoclips van hiphop muziek, zijn jonge kerels met laaghangende broeken, leunend tegen de auto. Terwijl ze mensen meenemen in het verhaal met hun tekst, zie je hoe ze vloeiende bewegingen maken in de typische Afro-Amerikaanse kleding. Dit is dus het ontstaan van de hiphopstijl en hoe deze zich snel verbreidde. Dat is nu net wat heel veel invloed uitoefent op de manier waarop jongeren zich gaan kleden. De sportieve en coole stijl maakt het aantrekkelijk en is tegenwoordig enorm in de mode.

Doordat jongeren hier enorm weg van zijn, spurten ouders vaak snel met hun tieners naar een van de vele populaire winkels zoals de Nederlandse Kids brand store . Eigenlijk is dat een goed teken, het zorgt ervoor dat dit muziekgenre een bepaalde waarde krijgt die vaak lang meegaat. Commerciële muziekbedrijven beseffen dat deze invloed goed is om op grote schaal een trend te zetten. Denk maar aan het disco-genre dat zijn intrede deed in het begin van de jaren ’70. Ook toen was de invloed op de kledij van grote waarde. Net dat maakt het leuk om muziek in ons leven te betrekken, de culturele motivatie waar het allemaal mee begint!