Hoe werkt het popmuziek model.

Je kunt er niet omheen en je hoort het overal waar je ook maar een radiostation aan kan zetten. Popmuziek. Van groovy dance tracks tot aan rock balads tot aan campy tiener idolen bandjes. Je kunt het niet verzinnen of het past wel in dit genre. Ik ga niet zeggen dat het geen serieuze muziek is, ver daarvan zelfs. Wat ik wel ga zeggen is dat het de meest commerciele muziekstijl is die er nu op de muziekale markt beschikbaar is.

Het is dan ook niet gek dat de echt grote artiesten meteen in dit genre vallen. Degene die het grootst is, het meeste geld heeft en de wil om uitgezonden te worden, zal het meest te horen zijn op de radiostations. Veel van deze muziek is makkelijk mee te zingen en heeft een heel duidelijke boodschap.

Wat die boodschap betreft, gaat het heel veel over de liefde. De dames zingen hoe de mannen hartstochtelijk zijn geweest, ze alles gegeven hebben (soms niet genoeg) en dat ze vreemd zijn gegaan. Anderen vertellen over het leed wat men heeft omdat ze niet alleen door het leven willen, maar geen man gevonden krijgen die precies bij hun past, terwijl de mannen juist meer zingen over het aanbidden van de vrouw en hoeveel ze wel niet willen doen om het hart van de vrouw te winnen. Waar het niet over dit soort liefdes perikelen gaat, wordt er gezongen over hoe hard men in het weekend gaat feesten en drinken.

Dan heb je nog zogenaamde boy en girl bands. Groepen die wiskundig samengesteld zijn om de harten van het tegenovergestelde geslacht sneller te doen kloppen. De dames uit de groepen zijn in de video clips schaars gekleed en de mannen hebben in heel veel gevallen ontblote lichamen en zitten achter de meiden aan. Laatste is erg belangrijk in dit genre muziek, want het is juist dit wat het geld achter de popmuziek laat stromen, want wat is er nu mooier als een sexy groep mensen, die precies over jouw problemen of ideeën zingt, en er dan ook nog eens erg goed uitziet.

Kijk maar eens naar Justin Bieber want ik kan me geen beter voorbeeld geven dan van hem over hoe popmuziek werkt. Heer Bieber maakt precies wat de doelgroep wil horen en is daarom niet alleen een zanger maar ook een erg goede zakenman. Hij ziet er schattig uit en zingt over dingen waar heel veel tienermeisjes zich heel goed in kunnen vinden. Daardoor zijn al die meisjes gek op Justin, kopen al zijn muziek, wat Justin Bieber weer in staat stelt om meer muziek voor deze groep te maken. Iedereen gelukkig en Justin rijk.

En dat is de hele bedoeling van de popmuziek. Geld verdienden.