Zo krijgt je muziekstudio de beste akoestiek

Ga je een muziekstudio beginnen, en wil je deze zelf inrichten, dan moet je een paar verschillende aspecten in acht nemen. Afhankelijk met welk doeleinde je van plan bent om de studio te gaan gebruiken, moet je rekening houden dat de ruimte groot genoeg is voor verschillende muzikanten om te spelen.

En met muzikanten komen natuurlijk ook muziekinstrumenten, waarvan een piano en ook een drumstel niet mogen ontbreken. En deze instrumenten nemen een aanzienlijke ruimte in. Verder moet je zorgen voor een goede isolatie, want je wil natuurlijk niet dat je buren overlast krijgen van jouw muziek. En bovenal moet de akoestiek fenomenaal worden, en dat heeft alles te maken met de inrichting van de ruimte. Zonder een akoestiek die mooi uitgebalanceerd is, zal je geen eerlijke luisteromgeving kunnen creëren, en dat ga je altijd terug horen in de muziekopnames. De consistente kwaliteit wil je zodanig waarborgen dat deze los staat van het soort speakers waarmee de muziek beluisterd wordt. Een geweldige akoestiek is wat een professionele muziekstudio onderscheidt van de amateurs.

Diffusie en frequentie

De akoestiek in een muziekstudio wordt in feite bepaald door drie verschillende factoren. Diffusie is daar een van, en een lage en hoge frequentie zijn de andere twee. De frequentie beïnvloedt de akoestiek door de mate waarin de lage en de hoge frequenties geabsorbeerd worden.

We nemen geluid waar met onze oren, en de verschillende tonen worden op verschillende manieren in onze oren verwerkt. Lage tonen hebben een lange golflengte, waar hoge tonen juist een korte golflengte hebben. Doordat de golflengte van hoge tonen zo kort is, zijn deze meer aan invloeden van spullen en materialen in een ruimte onderhevig. Hier kun je in je muziekstudio gebruik van maken, door bewust te zijn van welke plek je verschillende materialen geeft.

Vloerkleden

Het spelen met frequenties is de reden dat je vaak in muziekstudio’s een wollen vloerkleed of ander soort stoffen vloerbedekking op de grond ziet liggen. Wat betreft kleur heeft dit natuurlijk geen invloed op de akoestiek. Meestal zul je een donkere kleur zien, vanwege de vlekken die dan minder snel zichtbaar zijn. Het vloerkleed of tapijt wordt vooral neergelegd omdat het van belang is dat er een materiaal op de grond ligt die met zijn absorberend vermogen de hoge tonen uit de studio kan filteren.

De dikte van het vloerkleed maakt dan ook wel degelijk uit. Een laagpolig tapijt van een centimeter dik kan natuurlijk alleen de frequenties dempen die een golflengte hebben van minder dan een centimeter. Wat betreft de akoestiek heeft het dus echt meerwaarde om een hoogpolig wollen vloerkleed neer te leggen. Niet iedereen zit daar op te wachten omdat het meer onderhoud vergt, maar daar staat tegenover dat het echt terug te horen is in het resultaat van de opnames.