Zelf een radiostation oprichten, hoe doe je dat?

Je zou denken dat het oprichten van een radiostation erg lastig en complex is en hoewel dit enkele tientallen jaren geleden inderdaad veel inzet, daadkracht en doorzettingsvermogen vergde is het tegenwoordig eigenlijk best eenvoudig. We zeggen niet dat je dit in een uurtje kunt realiseren, maar als je er één avond gefocust aan werkt is het verrassend genoeg heel goed mogelijk.

Een radiozender starten is momenteel eenvoudiger dan dat het ooit geweest is en dat is hoofdzakelijk te danken aan de vele vooruitstrevende innovaties op technologisch gebied die in het afgelopen decennium hebben plaatsgevonden. Het is vandaag de dag bijvoorbeeld heel simpel om een radio-uitzending te maken vanuit jouw eigen slaapkamer of kantoor. Gewoon vanuit huis dus! Hoe tof is dat? We leggen je in enkele eenvoudige stappen uit hoe je dit het best kunt aanpakken.

Zorg dat je de juiste apparatuur in huis hebt

Deze eerste stap is wellicht niet in één avond te realiseren, ware het niet dat eigenlijk alle benodigde apparatuur online te bestellen is. Met een beetje geluk heb je het de volgende dag al in huis. Wat heb je nodig?

  • Een degelijke computer of laptop
  • Een stabiele en snelle internetverbinding
  • Een microfoon

We horen je nu denken, is dat alles? Ja, in feite wel. Tegenwoordig wordt immers (bijna) alles digitaal gedaan, van het opnemen van jingles tot aan het afstellen van het geluid.

Een online radiostation openen

Waar Radio Veronica in 1959 nog een schip in de Noordzee nodig had om golflengtes te kapen waarop ze hun eerste radioprogramma’s konden uitzenden, hoef jij jezelf in het huidige tijdperk enkel aan te sluiten op een server als Shoutcast of Icecast. Dit soort servers zorgen ervoor dat het technische gedeelte van jouw radiozender geregeld wordt, zodat jij genoeg tijd overhoudt om je te kunnen richten op je radio-uitzendingen.

Onmisbare software

Hoewel je ervoor kunt kiezen om een radio-uitzending vooraf op te nemen om deze daarna te kunnen uploaden op je kanaal, is het maken van een live-uitzending natuurlijk veel leuker, interactiever en uitdagender. Je kunt hiervoor speciale uitzendsoftware gebruiken waarmee je jouw livestream kunt vormgeven. Ook jouw geklets als nieuwbakken radio-dj, het afspelen van platen en eventuele gesprekken met jouw luisteraars zijn hiermee mogelijk.

Wil je een extra zakcentje of zelfs een compleet inkomen genereren met jouw radiozender? Dan is een investering in een betrouwbaar CRM-systeem een absolute must. Het bedrijf Lime Technologies is een van de marktleiders op het gebied van CRM-systemen en kan van grote betekenis zijn bij het boeken van ongekende successen in de radiowereld. Neem daarom eens een kijkje op de website lime-technologies.nl om meer te weten te komen over de CRM-systemen die dit bedrijf levert.

Luisteraars werven

Je kunt nu in principe beginnen met je eerste radio-uitzending! Maar het zou jammer zijn wanneer er niemand naar jouw zender luistert. Luisteraars moeten jouw radiostation dus weten te vinden. Je krijgt dit voor elkaar door allereerst de zichtbaarheid te vergroten: zorg ervoor dat jouw zender vermeld staat op diverse verzamelwebsites voor internetradio, waarvan Streema, TuneIn, en Juke enkele voorbeelden zijn. Heb je met veel geduld en toewijding eindelijk een trouwe schare luisteraars om je heen weten te verzamelen? Dan kun je beginnen met het verdienen van je eerste centen. Wij wensen je veel plezier en succes!